Medisch pedicure

Medisch pedicure

Vaak gaat het om complexere voet- en nagelproblemen. Als medisch pedicure werk ik volgens vastgestelde richtlijnen en met diverse specialistische technieken. Denk bijvoorbeeld aan ortheses om drukplekken tussen de tenen te verhelpen, een nagelbeugel bij complexe nagelingroei, nagelreparatie en anti-druktechnieken. Bovendien weet ik wanneer ik cliënten beter kan doorverwijzen naar een huisarts of een andere medische discipline.

Behandeling

Voor medische pedicure is een behandelplan nodig. In veel gevallen gebeurt dat in samenspraak met een podotherapeut. Het kan zijn dat de behandeling volledig wordt vergoed, maar het is ook goed mogelijk dat je een eigen bijdrage moet betalen. Het is altijd verstandig om voor de eerste afspraak contact op te nemen, dan kan ik beter inschatten wat voor jou van toepassing is.

Onderzoek vooraf
Bij risicovoeten is soms een uitgebreide screening nodig voorafgaand aan de behandeling. Bijvoorbeeld wanneer de laatste pedicurebezoek lang geleden is. Of als er zichtbare veranderingen zijn aan de voet. Dan is het belangrijk om eerst goed te onderzoeken wat er nodig is om de juiste behandeling in te zetten. Deze screening duurt maximaal 25 minuten en hiervoor geldt een los tarief.

Extra informatie over risicovoeten

De ziekte diabetes kan op den duur voetklachten veroorzaken die een risico vormen voor de algehele gezondheid. Een gevolg van diabetes is namelijk neuropathie, wat zorgt voor een verminderd gevoel in de voeten. Dan blijven wondjes al gauw onopgemerkt. Vaak is de doorbloeding beperkt, waardoor de wondjes slechter genezen. Ook is er meer kans op infectie. Het is dus van groot belang dat mensen met diabetes met regelmaat hun voeten laten controleren en verzorgen. 

Ook reuma zorgt geregeld voor problemen en pijn aan voeten. Door de ontstekingen kan de voetstand nog wel eens veranderen. Daarnaast ontstaan vaak pijnlijke (reuma)knobbels en vergroeiingen. Bovendien is het voor mensen met reuma vaak lastiger om hun eigen voeten te verzorgen, waardoor er andere voetproblemen kunnen ontstaan. Genoeg redenen dus voor een regelmatig bezoek aan de pedicure.

Andere risicofactoren zijn neurologische afwijkingen, zoals een spastische voet, een oudere voet en een verwaarloosde voet. Maar ook mensen die in een behandeltraject voor kanker zitten, kunnen door het toedienen van chemokuren problemen krijgen met hun handen, voeten en nagels. Is dit aan de orde, dan kan het verstandig zijn om de voetverzorging over te laten aan collega’s met een speciale opleiding tot Oncologisch VoetVerzorger (OVV).