Medisch pedicure

Medisch pedicure

Pedicurepraktijk De Voetzaeck is er ook voor risicovoeten. Als medisch pedicure ben ik opgeleid om voetproblemen met een verhoogd risico op complicaties te behandelen. Door bijvoorbeeld ziekten als diabetes, reuma of kanker kunnen voetproblemen ontstaan. Dat geldt ook voor neurologische aandoeningen, hart- en vaatziekten of ouderdom

Vaak gaat het om complexere voet- en nagelproblemen. Als medisch pedicure werk ik volgens vastgestelde richtlijnen en met diverse specialistische technieken. Denk bijvoorbeeld aan ortheses om drukplekken tussen de tenen te verhelpen, een nagelbeugel bij complexe nagelingroei, nagelreparatie en anti-druktechnieken. Bovendien weet ik wanneer ik cliënten beter kan doorverwijzen naar een huisarts of een andere medische discipline.

Behandeling

De voetverzorging van mensen met een risicovoet is in basis hetzelfde als bij een gezonde voet. Het grootste verschil is dat er bij een risicovoet rekening wordt gehouden met de aanwezige risicofactoren. Vooraf wordt dan ook een anamnese gehouden, zodat er een goede inschatting kan worden gemaakt van deze risicofactoren en de inhoud van de behandeling. Dit wordt zorgvuldig met u doorgesproken.

Let op: ik heb geen contracten met podotherapeuten

Extra informatie over risicovoeten

De ziekte diabetes kan op den duur voetklachten veroorzaken die een risico vormen voor de algehele gezondheid. Een gevolg van diabetes is namelijk neuropathie, wat zorgt voor een verminderd gevoel in de voeten. Dan blijven wondjes al gauw onopgemerkt. Vaak is de doorbloeding beperkt, waardoor de wondjes slechter genezen. Ook is er meer kans op infectie. Het is dus van groot belang dat mensen met diabetes met regelmaat hun voeten laten controleren en verzorgen. 

Ook reuma zorgt geregeld voor problemen en pijn aan voeten. Door de ontstekingen kan de voetstand nog wel eens veranderen. Daarnaast ontstaan vaak pijnlijke (reuma)knobbels en vergroeiingen. Bovendien is het voor mensen met reuma vaak lastiger om hun eigen voeten te verzorgen, waardoor er andere voetproblemen kunnen ontstaan. Genoeg redenen dus voor een regelmatig bezoek aan de pedicure.

Andere risicofactoren zijn neurologische afwijkingen, zoals een spastische voet, een oudere voet en een verwaarloosde voet. Maar ook mensen die in een behandeltraject voor kanker zitten, kunnen door het toedienen van chemokuren problemen krijgen met hun handen, voeten en nagels. Is dit aan de orde, dan kan het verstandig zijn om de voetverzorging over te laten aan collega’s met een speciale opleiding tot Oncologisch VoetVerzorger (OVV).